מערכי שיעור: זרמים פמיניסטיים
פמיניזם שחור/מזרחי
חטיבה - תיכון
כאשר מלמדות פמיניזם חשוב לזכור שעדיין, רב ההיסטוריה נכתבה על נשים לבנות שנאבקו למען זכויות מסוימות. חשוב ללמד על מאבקים של נשים מזרחיות בישראל או שחורות בעולם. אפשר להתחיל מנאומה של סורג'רנר טרות': "האם אני לא אשה?" , לקרוא את בל הוקס ולהמשיך בצפייה בסרטים כמו "העזרה" ו"פרשס". כדאי לשוחח בכיתה על אפלייה כפולה של נשים מזרחיות בישראל, ניתן לקרוא יחד קטעים מתוך המאמר "כמה שאת יפה לא רואים שאת מרוקאית" של הנרייט דהאן כלב, להראות בכתה קטע מתוך האח הגדול בהשתתפות אורטל בן דיין ולפתוח דיון בנושא או לקרוא מאמרים מתוך הספר " לאחותי, פוליטיקה פמיניסטית מזרחית" בהוצאת תנועת אחותי
פמיניזם ליברלי
חטיבה- תיכון
לפתוח את השיעור בהסבר על כך שפמיניסטיות ליברליות מנסות להיאבק באפלייה, רוצות שוויון וזכויות שוות בין גברים ונשים. הן מנסות לשנות דרך המערכות הקיימות: לשנות חוקים, לייצר זכויות שוות בבית הספר, בצבא, בשלטון. אפשר לשאול את הכיתה איזה זכויות הן/ם מכירים? לכתוב על הלוח זכויות ולהסביר שפעם לנשים לא היו את הזכויות האלו, הן לא יכלו לקנות דירה, לא היה להן כסף משלהן ולא הייתה להן זכות הצבעה. אפשר להקרין קטעים מהסרט "מלאכיות של ברזל", לעשות הצגה על הסופרג'יסטיות שנאבקו למען זכות הבחירה, להקרין את הסרטון שלי על זכות הבחירה, לשלוח לעשות מחקר באינרטנט על חקיקה פמיניסטית: חוק שיווי זכויות האשה, על העדפה מתקנת, בגילאי התיכון אפשר להתעמק בחוק למניעת הטרדה מינית, אפשר לבדוק כמה נשים/גברים בעמדות בכירות וגם לעשות סקר בנוגע לשכר שווה - אם אמיצות, אפשר לנסות להשוות אפילו שכר של הורים והורות בכיתה, או פשוט להסתכל בדוחות של מרכז אדווה.
פמיניזם רדיקלי
חטיבה- תיכון
רצוי להתחיל מלהסביר שהמילה רדיקלי מגיעה מ"רדיקל" שמשמעותו בלטינית "שורש". פמיניסטיות רדיקליות מעוניינות לשנות את העולם מהשורש, מהיסוד. לבטל את האופן שבו העולם עובד כרגע ולהמציא מחדש מוסדות/אופנים שיתאימו לנשים ולמגדרים מגוונים. לפי הפמיניזם הרדיקלי העולם כיום פטריארכלי (שלטון גברי) ושינוי יגיע רק אם נשנה את כל השיטות של עולמות החינוך/בריאות/צבא/שלטון/כלכלה ועוד.
תרגיל טוב להבנת הפמיניזם הרדיקלי בכיתה הוא לחלק לקבוצות, חלקן מעורבות מגדרית וחלקן מופרדות. לומר שממחר מבטלים את בתי הספר, בתי החולים, הצבא, בית המשפט, הכנסת והממשלה. על כל קבוצה להמציא שיטה חדשה שתתאים גם לבנים וגם לבנות, שתיקח בחשבון מלכתחילה את הצרכים של כולן/ם, למשל - קבוצה אחת עובדת על בית ספר פמיניסטי, קבוצה אחרת על שיטת חקיקה/פיקוח/אכיפה פמיניסטית, אפשר להכין מצגות/דגמים ויזואליים ולהציג כפרוייקט בכיתה.
פמיניזם אנרכיסטי
חטיבה- תיכון
כדאי להסביר שמדובר בפמיניזם של חופש. פמיניסטיות אנרכיסטיות לא מאמינות שהפתרון לאפלייה יגיע משוויון בחוק אלא משחרור וחופש. כדי להבין לעומק כדאי לקרוא בכיתה את אמה גולדמן ולעשות דיבייט בין פמיניזם ליברלי לפמיניזם אנרכיסטי. אפשר גם להציג לכיתה כמה בעיות, למשל: אונס, אפלייה בשכר, הסללה מגדרית למקצועות שונים, ייצוג בשלטון ועוד... ולשאול את הכיתה איך היו פותרים כל נושא - האם דרך הממסד או מחוץ לממסד - בדרך ליברלית או אנרכיסטית.
כדאי לדבר גם על ביטול היררכיה כערך פמיניסטי אנרכיסטי. כדי להבין את הנושא אפשר לעשות בכיתה תרגיל של קבלת החלטות ללא היררכיה, ללא מנהיגים וללא כח יתר של המורה. לנסות להבין כיצד מגיעות כך להחלטות ומקדמות מאבקים.