top of page

ספרות ומגדר

דליה רביקוביץ - סינדרלה במטבח

יסודי, חטיבה, תיכון

השעות הטובות של סינדרלה עברו שם למטה בּמטבח/היתה לה חרות הדעת/אם נאמר זאת כּך.היא הידקה את ידיה אל רקותיה/שערותיה היו מכוסות/שוּמן.היא הפליגה בּדעתה למרחקים/בּלתי משוערים/בּלתי מוּסברים/תּחושות שידעה בלי לנקוב בּשמן/היא השפילה את עיניה לסינור/המרובב והמוכתם/וידעה איזה מרחק גדול יש בּין הָכָא לְהָתָם/אם בכלל ניתן לשער/ומה שמתחיל כּאן ועכשיו/אין לו סיום בזמן/ולא נקודת זמן.והיא עשתה/סביבה עיגול/וסימנה לעצמה סימן/דּמיוני כמובן.וראתה את השתיים ההן יוצאות בּמיטב בּגדיהן/הדורות, מפוארות, נוטפות בּשמים/נטויות גּרון.
והיא לא ממש רצתה להיות במקומן.אוצרות אין-סופיים היו לה בּדמיון/ממש אין-סופיים/וללא צורה.היתה לה פּקעת קטנה של חום בגרון/והלמות לב עזה, חולנית.והיא היתה מחוץ לכּולם/בּוכיה, קודחת/מוכנה בכל עת לחדול להתקים.היתה לה נקודת תּצפית/נדירה בּריחוקה/כּאילו ישבה על כּוכב מאדים/כּוכב המלחמה.והיא קמצה את אגרופיה ואמרה:אני יוצאת למלחמה.ואחר כּך נרדמה.

***

שירה של דליה רביקוביץ יכול לשמש לשיעורים במגוון רמות וכיתות. ניתן לדבר על אגדות ומעשיות, לקרוא את סיפור סינדרלה המקורי ולערוך השוואות עם השיר, לתת תרגילים בכתיבה יוצרת המייצרים טקסטים פמיניסטים בעקבות טקסטים מוכרים, אפשר לקרוא על דליה רביקוביץ, ניתן לדבר על מונחים פמיניסטיים כמו: מעמד, מאבק, עבודה, בית, נקודת מבט, יחסי כוח. 

מרים, ספרי לי את - אורנה פילץ

יסודי

מומלץ ללמד את ספרה של אורנה פילץ סביב תקופת הפסח ודרכו לקרוא את נקודת מבטה של מרים סביב סיפורי לידת משה. הספר כתוב בשפה עכשווית . וקליטה מאד וחושף סוגיות פמיניסטיות שאינן מדוברות כמו לידה, מיילדות, יחסי אם בת, יחסי חברות טובות, הקרבה אישית, ילדות בתקופת התנ"ך. 

ניתן להקריא את הספר בשיעור, לקרוא אותו יחדיו או לתת משימות- יומן קריאה החוקרות את הדמויות שעומדות במרכז הספר. 

בכיתה - להשוות עם הטקסט המקראי, לדבר על ייצוגים של נשים וילדות בתנ"ך, לדבר על גיבורים וגיבורות, מי מקבל את התהילה, מה נחשב למאבק, מיהו גיבור? מי היא גיבורה? 

- מומלץ להזמין לכיתה/בית הספר הרצאה של הסופרת אורנה פילץ

אתנה החכמה - ג'ואן הולוב וסוזן ויליאמס 

הוצאת טל-מאי ידיעות אחרונות

*

יסודי

סדרת "אלות מהוללות" מנגישה לקהל הצעיר את סיפורן של אלות חשובות מהמיתולוגיה היוונית. באנגלית, התפרסמו בסדרה ספרים גם על ארטמיס, פרספונה ואפרודיטה, אך לעברית תורגם בינתיים רק סיפורה של אתנה. כל האלות והאלים נמצאים בעצם במעיין פנימיה על הר האולימפוס שהופכת את סיפורם/ן לעכשווי ומעט הוליוודי אך מאפשר הצצה לחייהן של גיבורות שמהוות השראה גדולה לילדות ונערות. 

בשיעור - ניתן לקרוא את הספר יחדיו (הקראתי אותו גם לכיתות ב-ג שהיו מרותקות לסיפור), לקרוא חלקים או לאפשר קריאה רציפה בבית כיומן קריאה. אפשר לערוך הצגה בעקבות הספר, ללמוד יחד על אלות יווניות נוספות, לשוחח על ייצוגים של נשים, להכיר את "אתנה", ארגון הישראלי שמקדם ספורט של נשים וקרוי על שמה של אתנה, לחפש ייצוגים נוספים של ילדות חכמות בספרים, להשוות את היחס אליהן, לצייר אלות ולתלות את הציורים בכיתה.

נסיכות לא רצות יחפות - פזית דניאל

גן - כתה ג

ספר מצויין שמלווה את שחר שחלמה להיות נסיכה ומגלה שהמציאות של נסיכות לא כל כך זוהרת כפי שחשבה. 

בכיתה - מומלץ להעלות הצגה בעקבות הספר וכהכנה להצגה לשוחח על נסיכות, ייצוגים של נסיכות פמיניסטיות ונסיכות שמשועבדות לתפקידי מגדר מסורתיים. 

אגדת אסטריד - סיפורה של אסטריד לינדגרן

מאת שהם סמיט

יסודי

חייה של אסטריד לינדגרן שכתבה ספרים חשובים רבים, המפורסם בהם הוא "בילבי בת גרב", נפרשים בספרה הנפלא של שהם סמיט שלא חוסכת מהקוראות את הרגעים הקשים בחייה של אסטריד ומראה כיצד התמודדה עם קשיים רבים והפכה להיות סופרת מצויינת ומובילת דרך. 

- מומלץ להזמין לכיתה/בית הספר הרצאה של הסופרת שהם סמיט

- אפשר לקרוא קטעים מתוך הספר "בילבי" ולהבין מה מיוחד בגיבורת הספר לעומת ילדות אחרות בספרות, ניתן להדגיש תכונות כמו עצמאות, חוכמה, יצירתיות המאפיינות את בילבי ולנסות לחפש גיבורות נוספות או ליצור דמות חדשה בהשראתה. 

bottom of page